Právě se nacházíte:

Japonské houby enoki

Houby enoki jsou v Japonsku a celé Asii považovány za delikatesu a pomalu si získávají cestu i do naší kuchyně. Mají příjemné ovocno-ořechové aroma a křupavou strukturu. Na rozdíl od většiny hub se kultivované (pěstované lidmi) a divoké (rostoucí ve volné přírodě) enoki vůbec nepodobají. Divoké enoki najdeme i u nás – jedná se o penízovku sametonohou, která roste přes zimu a je vyhledávána hlavně vášnivými houbaři. Kultivované houby enoki, které zakoupíte v obchodech, se pěstují v temnu a úzkých sklenicích a jiných komíncích, aby se dosáhlo jejich podlouhlých špagetových nožek, a hlavně skvělé chuti.   

Houby enoki jsou oblíbené ve zdravé výživě, jelikož obsahují antioxidanty a proteiny. Přisuzují se jim také blahodárné účinky v souvislosti s prevencí rakoviny. Na to přišli japonští vědci, když byl v oblastech Nagana zaznamenán nižší výskyt rakoviny ve spojitosti s vyšší konzumací této houby. Zkoumají se také její účinky na posílení imunitního systému.

Houby chutnají skvěle v syrovém stavu. Případná tepelná úprava by měla být velmi krátká, jinak nožičky ztvrdnou a nebudou tak chutné. Nejčastěji se enoki přidávají do polévek, salátů nebo se jimi zdobí hotová jídla. Při tepelné úpravě je můžete na deset minut dát do trouby nebo na gril, ale vždy použijte alobal nebo grilovací tácek, aby se vám houby nespálily. Před tepelnou úpravou je můžete ještě zabalit do dobré slaniny nebo špeku - výsledná chuť vás přímo ohromí. Houby enoki si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.