Právě se nacházíte:

Exotické ovoce: Tamarillo

Tamarillo je exotické ovoce s českým názvem rajčenka řepovitá. Pochází z vysokohorských oblastí And. V současné době se pěstuje v horách tropů na celém světě, ale i v subtropických oblastech Austrálie a na Novém Zélandě. Plody jsou oválné a asi 5 cm velké. Tenká slupka je zbarvena podle stupně zralosti od zelené až po červenou nebo hnědočervenou barvu. Existují i žlutě zbarvené druhy. Slupka je velmi hořká a nejí se. Dužnina má hořkosladkou až mírně natrpklou chuť, připomínající jahody, ananas či černý rybíz. Uvnitř dužniny je rosolovitá hmota, v níž jsou uložena semena.  

Tamarillo má malý obsah tuků a obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor. Je také bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3 a C. Využití tamarilla v kuchyni je opravdu široké. Můžete jej přidat do salátů, vyrobit z něj džem, sorbet, kompot nebo použít do ovocných nápojů typu fresh nebo smoothie. Skvěle chutná přidané do jablečného štrůdlu. Pokud chcete experimentovat, tak můžete zkusit tamarillo nechat zkaramelizovat. Na minutu jej dejte do horké vody, poté stáhněte slupku, rozřízněte na půl, zasypejte cukrem a zakapejte vodou nebo citronem. Plochou stranou je položte na pečicí papír a pečte zhruba 15 minut na 180 stupňů. Skvěle se pak hodí jako příloha ke kořeněným masům z grilu. Tamarillo si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.