Moravskoslezské nemocnice hospodařily se ztrátou 112 mil. Kč

Šestice moravskoslezských krajských nemocnic, které kraj letos v dubnu kvůli ekonomickým úsporám sloučil po dvou do takzvaných personálních unií, loni hospodařila se ztrátou 112 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Přímé srovnání s výsledkem krajských nemocnic za rok 2011 není možné, protože tehdy se započítávalo i hospodaření Nemocnice v Novém Jičíně.

S kladným hospodářským výsledkem skončily pouze nemocnice v Třinci na Frýdecko-Místecku a Krnově na Bruntálsku. Naopak nemocnice v Karviné, Opavě, Frýdku-Místku a Havířově na Karvinsku hospodařily se ztrátou. Nejvyšší ztrátu přesahující 48 milionů korun vykázalo havířovské zdravotnické zařízení. Nemocnice hospodaří ročně s rozpočty v celkové výši zhruba 4,7 miliardy korun.
 
"Nemocnice jsou schopny z výnosů od zdravotních pojišťoven pokrýt náklady na zdravotní péči, mzdy, zdravotní materiál, zčásti lékařské přístroje, ale už netvoří prostředky na investice. To znamená, že z vlastního většinou řeší jen havarijní události a vzniká tak vnitřní dluh," podotkl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD).
 
Dodal, že nutné investice jako opravy budov nebo obnova přístrojového vybavení jsou nyní pořizovány z dotací kraje nebo z evropských projektů. "Tato situace může být po roce 2014 ještě horší, protože řada evropských dotačních projektů skončí," řekl Martinek.
 
Připomněl, že letos se navíc nemocnice budou muset vypořádat také s výrazným propadem příjmů od zdravotních pojišťoven, od nichž dostanou o zhruba šest procent méně financí než v loňském roce.
 
Kraj se letos v dubnu rozhodl, že kvůli nárůstu DPH, cen léků i zdravotnického materiálu či mezd sloučí nemocnice do personálních unií. Dvě i nadále samostatně fungující zdravotnická zařízení jsou tak vždy řízena jedním ředitelem. Kraj si tento model řízení už dříve vyzkoušel u nemocnic v Opavě a Krnově, do personálních unií pak sloučil i Havířov s Karvinou a Frýdek-Místek s Třincem. Podle Martinka se už po dvou měsících fungování ukazují první přínosy, kdy se například centralizují správní činnosti nebo se jednotně postupuje v oblasti nákupů.
 
"Úspory se hledají v nákladech na nákup zdravotnického materiálu, nákladech na služby, léky a mzdy. Ve správě nemocnic po prvních opatřeních už dosáhly 1,7 milionu korun. Při nákupu léků a materiálu dochází ke srovnávání nákupních cen stejných komodit, byly vyčísleny první úspory ve výši 2,6 milionu korun," uvedl ředitel nemocnic v Karviné a Havířově Petr Kovařík.
 
Podobná je situace také v nemocnicích v Třinci a Frýdku-Místku. "Vedení očekává v každé nemocnici dvoumilionové roční úspory za nákup materiálu, stejnou částku v každé nemocnici ušetří za léky," podotkl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.
 
Moravskoslezský kraj je zřizovatelem šesti nemocnic, které fungují jako příspěvkové organizace. Je zakladatelem a jediným akcionářem Bílovecké nemocnice, která loni hospodařila se ziskem 180.000 korun. Vlastní také Nemocnici v Novém Jičíně, kterou ale od loňského ledna pronajal společnosti Novojičínská nemocnice, jež je členem skupiny Agel.
 
zdroj: ČTK